Vanderlich Mozgáscentrum


Terápiák, kezelési módszerek

Scoliosis terápia

Modern Scoliosis Terápia

Schroth-módszer
A scoliosis (gerincferdülés) a gerinc frontális síkban történő oldalirányú elhajlása, ahol a csigolyák oldalirányú elcsúszása és rotációja látható. Minimum 2, de akár 3 dimenzióban megváltozott gerinclefutást mutat, és nem teljesen felegyenesíthető. Ennek a csontos elváltozásnak a következtében a csigolyák ék alakúvá válhatnak, a bordák mozgékonysága korlátozódik, majd ennek hatására a légzési volumen csökken.

A módszer lényege, hogy a páciensnek megtanítjuk a tartási eltéréseinek aktív korrekcióját, majd ezt a korrigált tartást stabilizáljuk izomerővel. A terápia központi része az un. háromdimenziós légzés, mellyel célzottan a besüllyedt területek (bordavölgy) kiemelését érjük el. A gyógytornagyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása.

Indikáció: Scoliosis, Scheuermann betegség, fokozott kyphosis, lapos hát.

Időpontot kérek

McKenzie

McKenzie Módszer

A módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere. Olyan problémáknál alkalmazzuk, amikor a gerincfájdalom hátterében valamilyen mechanikai ok valószínűsíthető.

Az első találkozás alkalmával alapos mozgásszervi vizsgálat történik, mely közben megfigyeljük a mozgások fájdalomra gyakorolt hatását, majd meghatározzuk a fájdalom okát. A kezelésnél hangsúlyos a páciens aktív részvétele: önállóan kivitelezhető gyakorlatokat tanítunk, melyekkel a beteg saját magának képes befolyásolni a fájdalmát.

Alkalmazható: porckorong kitüremkedés, porckorongsérv, felső-, ill. alsó végtagba kisugárzó fájdalom, helytelen testtartásból adódó fájdalmak, hegesedés, letapadások, kontraktúrák miatti derékfájdalmak.

Időpontot kérek

lymphoedema

Komplex lymphoedema kezelés

Az ödéma (vizenyő) akkor alakul ki, ha megbomlik a szövetek közti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya. Ennek oka lehet a nyirokerek, vagy a nyirokcsomók sérülése/ megbetegedése.

A komplex kezelés része a manuális nyirokdrenázs és a kompressziós terápia, mely rövid megnyúlású pólya felhelyezésével (fáslizás) vagy kompressziós harisnya viselésével valósul meg.

Alkalmazható: nyiroködéma, műtétek utáni kar-, és lábdagadás, nehézlábérzés esetén, mellműtétek után, különösen, ha a hónalji nyirokcsomókat is eltávolították.

Időpontot kérek

terrier

Terrier-féle ízületi- és lágyrészmobilizációs technika

A technika reflexterápián alapuló manipulatív masszázs. Célja az izmok tónusának áthangolása, melyet lazított helyzetben, passzív mozgatással, nyújtással és manuális masszázzsal érünk el.

Alkalmazható: fájdalomcsillapítás, mozgásbeszűkülések, ízületi problémák, izomtónuszavarok, traumatológiai sérülések és műtétek utáni rehabilitáció részeként.

Időpontot kérek

kinesiotape

Kinesio tape

A gyógytorna mellett remek kiegészítő terápia. A jól felhelyezett tape megemeli a kötőszövetet, így segíti a helyi vér- és nyirokkeringést, csökkenti a sérült izmon/ízületen a nyomást, ami gyors fájdalomcsillapítás eredményez. Ha csökken a fájdalom, jobb a mozgás, ha pedig jobb a mozgás a keringés tovább fokozódik, gyorsabb a szöveti regeneráció.

Alkalmazható: akut- és krónikus izom- és ízületi sérülések, ízületi instabilitások, duzzanatok, ödémák csökkentése, haematoma csökkentés, hegkezelés, tartáskorrekció.

Időpontot kérek

Typaldos

Fascia Disztorziós Modell; Typaldos módszer

Szemlélete diagnosztika és kezelés is egyben. A fascia disztorziók kötőszöveti eltérések: letapadások, megcsavarodások vagy keményedések az izmokat és alkotóelemeit körülvevő hártyán.

Ezeket az eltéréseket a beteg testbeszédére figyelve megláthatjuk, helyüket, jellegüket diagnosztizálhatjuk, majd speciális manuális technikával kezelhetjük. 6 féle disztorziót különböztetünk meg: triggerband disztorzió, continuum disztorzió, herniálódott triggerpont, falt disztorzió, cilinder disztorzió és tektonikus fixáció. A kezelés gyors, hatékony, speciális és individuális, ámde fájdalmas.

Alkalmazható: akut és krónikus fájdalmak, mozgásbeszűkülések, sportsérülések.

Időpontot kérek

smr henger

SMR henger (Self Myofascia Release)

A fascia (izompólya) a kötőszövet egy különleges formája, mely testünk funkcionális egységei között hidat képez. Ez belső kapcsolatot, úgymond háromdimenziós hálózatot teremt a koponyától a talpig, miközben egyesével beburkolja a szerveket, izmokat, azok alkotóelemeit. Ebben a rétegben receptorok, idegsejtek is nagy számban vannak jelen. Mozgás hiányában, a fascia letapadhat, veszíthet rugalmasságából, mely mozgáskorlátozottságot, fájdalmat okozhat. A henger kiváló eszköze annak, hogy használatának megtanulásával önmagunknak tudjuk lazítani ezt a rendszert, fokozni izmaink nyújthatóságát, csökkenteni fájdalmainkat.

Alkalmazható: ülőmunkát végzőknek, nyak- és derékfájdalom esetén, izomgörcsök, kontraktúrák oldására, nyújtásra, sportolás utáni levezetésként.

Időpontot kérek

Flossing

Flossing

A fizioterápiában számos segítség áll rendelkezésünkre, hogy a szöveti letapadásokat oldjuk, a fájdalmat csillapítsuk, a mobilitást növeljük. A flossing terápia is éppen ebben segít nekünk. Lényege, hogy az úgynevezett floss szalaggal (speciális gumiszalag) az érintett területen kompressziót hozunk létre, majd az izmokat, ízületeket, fasciát aktív gyakorlatokkal és manuális fogásokkal mobilizáljuk. A kompresszió hatására megnő az ízületi tokban lévő nyomás, ezáltal több folyadék szívódik fel, így a duzzanatok, ödémák sokkal gyorsabban szüntethetők meg.

A kompresszió kiszorítja a vért, majd a szalag eltávolítását követően a keringés sokkal intenzívebben jut vissza az érintett területre, így fokozva a „salakanyag” elszállítást. Olvashatunk a pozitív hatás olyan hátteréről is, melyben a mechanoreceptorok befolyásolják a nociceptorokat (fájdalom érző receptorok), ezáltal válik képessé a páciens nagyobb mozgástartományban tolerálni egyes gyakorlatokat. Akut és krónikus sérülések esetén is használható. Az izom- és kötőszöveti egyensúly megbomlását, a szövetek krónikus feszességét, gyulladásokat hivatott csökkenteni.

Alkalmazható: akut és krónikus sérülések esetén is használható. Az izom- és kötőszöveti egyensúly megbomlását, a szövetek krónikus feszességét, gyulladásokat hivatott csökkenteni.

Időpontot kérek

masszazs

Masszázs, Hátmasszázs, teljes test masszázs

Felfrissülés a testnek, és a léleknek egyaránt!
A masszázs a legősibb, és valószínűleg a legkellemesebb módja is annak, hogy stresszes hétköznapjainkon átsegítsen.
Számos jótékony hatással bír:

  • segít a feszültségoldásban, lazításban, akár egy relaxáció
  • feszes izomtónust oldja, az izmok anyagcseréjét serkenti, így könnyebben regenerálódnak, rugalmasabbak lesznek, teljesítőképességük javul
  • megnyugtatja az idegrendszert, jobban alszunk, pihentebben ébredünk
  • keringésjavító hatású, tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást
  • bőrünk kapillárisereit is tágítja, ezáltal növeli a sejtek tápanyagfelvételét, gyorsítja a méreganyagok kiválasztását, elszállítását
  • a szövetek közötti folyadékáramlás fokozódik, javul a nyirokkeringés, a láb „nehézérzése” megszüntethető
  • a központi idegrendszerre hatva fájdalomcsillapító anyagok felszabadulását segíti (pl.: endorfin), melyek enyhítik a krónikus fájdalmakat.
  • Rendszeres masszázzsal csökkenthetők, akár megszüntethetők a mozgásszervi fájdalmak, panaszok.

Időpontot kérek

parkinson

Gyógytorna ajánló Parkinson-kórral élőknek

Mozgásaink irányításáért az agyunkban lévő idegsejtek ingerületátvivő képessége felel. Parkinson-kórban az agyból az izmokhoz futó ingerületek fő átvivő anyaga, a dopamin termelődése lecsökken, ez okozza mozgásszervezéssel kapcsolatos problémákat. Az orvosi kontrollvizsgálatok és a gyógyszeres kezelések mellett gyógytornászt is érdemes felkeresni az állapotromlás lassításának céljából.

Miben is tud segíteni egy gyógytornász? Számos technikát ismerünk, melyekkel az izomfeszülések, merevségérzések oldhatók, a mozgáskoordináció javítható. Ilyenek például a stretchingnek nevezett nyújtógyakorlatok köre, a relaxáció, a PNF (érintésen alapuló neuromuszkuláris facilitációs technika), valamint egyéb lágyrésztechnikák. A Parkinson- betegek főként azért szédülnek és esnek el könnyen, mert nyaki izomzatuk merevsége következtében a csigolyák melletti kisízületek helyzetérzékelése romlik. Ha ezt a merevséget enyhítjük, azzal fokozzuk az ízületi helyzetérzékelést – a páciens stabilabban érzi magát és jelentősen javul tartási rendellenessége is.

Tornagyakorlatokkal, melyek főként nagy izomcsoportokat mozgatnak át javíthatjuk az egyensúlyérzést, a mozgások összerendezettségét, a szinkinézist. Tornával a csökkent mozgáskészség miatt kialakuló mozgásszervi panaszokon is enyhíthetünk. Mozgás hatására az ízületekben fokozódik az ízületi folyadék termelődése, mely segíti a mozgásterjedelmek növelését, csökkenti a fájdalmakat.
Forrás itt.

Időpontot kérek